6.20.2011

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εναντίον των εισπρακτικών εταιριών

Από το 2008, επί προεδρίας Δημήτρη Παξινού, έχει ξεκινήσει ο αγώνας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενάντια σε εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες ασκούν αφόρητες πιέσεις σε οφειλέτες για την είσπραξη ποσών χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα.
Μάλιστα αυξάνονται καθημερινώς τα κρούσματα όπου οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονται ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, ενώ πολλές φορές απειλούν τους μικροφειλέτες με την έκδοση διαταγών πληρωμών ή λήψη ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ.
Η τακτική των εταιριών είναι μελετημένη: αντιποιούνται ονόματα δικηγόρων,  τα οποία τα παρουσιάζουν όταν επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τους μικροοφειλέτες προκειμένου να τους τρομοκρατήσουν χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους.
Κατόπιν συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων, ο ΔΣΑ έδωσε εντολή στους δικηγόρους Βασίλη Χειρδάρη και Σταύρο Χούρσογλου να προβούν στις προσήκουσες ποινικές ενέργειες ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.  ενώ υπεβλήθησαν δύο εγκλήσεις κατά εκπροσώπων δύο συγκεκριμένων εισπρακτικών εταιρειών, κατά των οποίων προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης εγκληματικών ενεργειών.
Εν τέλει, το Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου μιας εταιρίας κρίνοντας  ότι διέπραξε το αδίκημα της κοινής αντιποίησης και της αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος (άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα) καταθέτοντας αιτήσεις διαταγής πληρωμών, ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αυτό είναι έργο, που μπορεί να ασκήσει αποκλειστικά δικηγόρος (άρθρο 39 παράγραφος 1 του Κώδικα Δικηγόρων) και όχι εμπορική εταιρεία.