11.10.2012

Aυξάνονται οι επιτήδειοι, οι οποίοι με την προμετωπίδα κάποιων συλλόγων εκμεταλλεύονται την απόγνωση των καταχρεωμένων πολιτών και τους αποσπούν χρήματα προκειμένου να προωθήσουν κάποια αιτήματά τους προς τις τράπεζες



"Το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται οι επιτήδειοι, οι οποίοι με την προμετωπίδα κάποιων συλλόγων εκμεταλλεύονται την απόγνωση των καταχρεωμένων πολιτών και τους αποσπούν χρήματα προκειμένου να προωθήσουν κάποια αιτήματά τους προς τις τράπεζες. Μάλιστα, κάποιοι παίρνουν χρήματα χωρίς καν να δώσουν απόδειξη αφού εμφανίζονται ως μη κερδοσκοπικές εταιρίες που λειτουργούν με αποφάσεις πρωτοδικείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία υπάρχει τέτοιος σύλλογος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζήτησε από δανειολήπτη ακόμη και 800 ευρώ, προκειμένου να τον βοηθήσει να πετύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τράπεζα".
Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα κάνουν κάτι επιτέλους; Ο καθένας φτιάχνει ένα σύλλογο, και καλά δανειοληπτών-καταναλωτών, προθυμοποιείται να κάνει εξωδικαστικούς με τις τράπεζες ΧΩΡΙΣ να περιλαμβάνεται στους αρμόδιους φορείς, χρεώνει όσα θέλει, έχει και από δίπλα ένα δικηγόρο που υπογράφει τις αποτυχίες και του πασάρει τα πελατάκια. Αν, παρά τις επώνυμες αναφορές μας οι σύλλογοι δεν κάνουν τίποτε για την προστασία τόσο της κοινωνίας όσο και του επαγγέλματός μας, για ποιο λόγο υπάρχουν;

                                                 Στην πρέσα οι δανειολήπτες



  Για καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε συναλλαγές τους με τις τράπεζες κάνει λόγο η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών.
Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί της, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «έχουν μετατραπεί σε ανακριτικά γραφεία, που ποινικοποιούν κάθε τραπεζική συναλλαγή και μετατρέπουν και την πιο απλή τραπεζική πράξη σε μία επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία», αφού ζητούν πλήθος εγγράφων και προσωπικών στοιχείων από τους πολίτες για διάφορες συναλλαγές - ακόμη και για μια απλή κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου προσώπου - από την οικογενειακή τους κατάσταση μέχρι τη φορολογική τους ενημερότητα, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τιμολόγια από επιχειρήσεις.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Κρητικός, γι' αυτήν τους την πρακτική τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στηρίζονται στην υπ' αριθμόν 2652/2012 πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, σύμφωνα με την οποία καθιερώθηκε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων, εμπόριο λευκής σαρκός, χρηματοδότηση τρομοκρατίας).
Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό και στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος η ομοσπονδία δεν έχει καμία αντίρρηση στην προσκόμιση από τους πολίτες κάποιων δικαιολογητικών, όπως του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικών σημειωμάτων φορολογίας εισοδήματος, πρόσφατων λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας κ.τ.λ. Διαφωνεί κάθετα, ωστόσο, με την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, αφού ζητείται από τους πολίτες υποχρεωτικά η προσκόμιση και κατάθεση σειράς εγγράφων, στα οποία δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση άλλα άτομα, όπως π.χ. ο υπάλληλος κάποιας τράπεζας.
Για το λόγο αυτό η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών έχει στείλει εξώδικο στον κ. Προβόπουλο και απειλεί με κλιμάκωση των αντιδράσεων. Οπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, η 2652/2012 πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί περιβάλλον καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. «Πηγαίνεις να κάνεις μια απλή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό κάποιου συγγενή σου και τραπεζικοί υπάλληλοι σε ρωτάνε γιατί τα καταθέτεις, ποιος είσαι και απόδειξη της συγγένειάς σου. Επίσης, από επαγγελματίες ζητάνε τιμολόγια και άλλα έγγραφα των επιχειρήσεών τους και δε δέχονται ιδιωτικά συμφωνητικά, αν δεν είναι θεωρημένα από την εφορία, κάτι που καταστρατηγεί τον Αστικό Κώδικα», ανέφερε ο κ. Κρητικός.
Επιτήδειοι
Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται οι επιτήδειοι, οι οποίοι με την προμετωπίδα κάποιων συλλόγων εκμεταλλεύονται την απόγνωση των καταχρεωμένων πολιτών και τους αποσπούν χρήματα προκειμένου να προωθήσουν κάποια αιτήματά τους προς τις τράπεζες. Μάλιστα, κάποιοι παίρνουν χρήματα χωρίς καν να δώσουν απόδειξη αφού εμφανίζονται ως μη κερδοσκοπικές εταιρίες που λειτουργούν με αποφάσεις πρωτοδικείων. Πρέπει να σημειωθεί, όπως είπε ο κ. Κρητικός, ότι σύμφωνα με καταγγελία υπάρχει τέτοιος σύλλογος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζήτησε από δανειολήπτη ακόμη και 800 ευρώ, προκειμένου να τον βοηθήσει να πετύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τράπεζα.
«Αυτό είναι τεράστια εκμετάλλευση. Ακόμη κι αν αυτοί οι σύλλογοι λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρίες, πρέπει πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις στους πολίτες, ώστε να φανεί πού πήγαν τα χρήματά τους», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών.
www.agelioforos.gr