7.04.2013

Τράπεζες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φορομπηκτική πολιτική



Γράφει ο Χρήστος Π.
Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 400 χιλ δανειολήπτες έχουν πρόβλημα  και κινδυνεύουν με πλειστηριασμό του ακινήτου τους… Στις αρχές του  2014 θα γίνει η βέβαιη άρση των πλειστηριασμών μετά από πέντε χρόνια προστασίας των δανειοληπτών μέσω της θεσπιζόμενης αναστολής των πλειστηριασμών.
Η πρακτική  των τραπεζών είναι ότι δεν τις ενδιαφέρει τι θα εισπράξουν, το μόνο που θέλουν είναι να φαίνονται εξασφαλισμένες (πλασματικά).Έτσι η eurobank και η alpha bank  προχωρούν σε 10 προσημειώσεις κάθε μέρα.Σκοπεύουν να τις τιτλοποιήσουν είτε σε μεσιτικές εταιρίες, είτε σε εταιρίες διαχείρισης κινδύνων.
Τα παραπάνω (asset,funds) είναι  πιο άτρωτα, γιατί δεν πληρώνουν φόρους (συνήθως έχουν την έδρα τους στην Αγγλία ή σε χώρες φορολογικούς παραδείσους) και είναι μεγάλοι παίκτες.
Η Ανακεφαλαίωση τραπεζων κόστισε  50 δις ευρω.
Οι Επισφάλειες τους είναι 90 δις ευρω
Δεν υπάρχει έτσι σταθεροποίηση, υπάρχει κατάρρευση των τραπεζων.
Η διάσωση των τραπεζών αντικειται στη φιλοσοφία της  Ε.Ε  περι ελεύθερης αγορας,δεν εχει νομοθεσία για κρατικοποίηση, (στη χώρα μας διασώθηκαν οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα).Απαγορεύεται  μέσα στο πλαίσιο ΕΕ η διάσωση ιδιώτη με δημόσιο χρήμα.Στη χώρα μας παραβιάστηκαν αυτοί οι κανονισμοί.
Στατιστικά έχει υπολογιστεί ότι οι τράπεζες έχουν χορηγήσει  1,5 δάνεια εκ των οποίων τα 300 χιλ δάνεια είναι στο κόκκινο.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή  η κατάσταση,που χαρακτηρίζεται και ως «φούσκα».Οι τράπεζες μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων για τραπεζικά προιόντα (δάνεια,κάρτες) υπόσχονταν άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και επιπλέον έδιναν αφειδώς στεγαστικά δάνεια,στηριζόμενες στην αγάπη του Έλληνα για την κατοικία (ποσοστό ιδιοκατοίκησης άνω του 80%).Έτσι αφενός  έπαιρνε ο πολίτης τσάμπα κατοικία να την εκμεταλλευθεί αργότερα και αφετέρου είχαμε κίνηση της  αγοράς και παραγωγή κεφαλαίου.
Επί Παράδείγματι πήρες 100 χιλ δάνειο,σήμερα η κατοικία αξίζει 70 χιλ,στο πλειστηριασμό εκποιήται 50 χιλ,συνεχίζεις και χρωστάς 20 χιλ,είσαι στα μαύρα κατάστιχα του Τειρεσία (δεν μπορείς να αγοράσεις ξανά σπίτι),θα πας να νοικιάσεις σπίτι.
Άλλο Παράδειγμα πήρες δάνειο 200 χιλ, με 700 ευρώ δόση εφόσον με την υπάρχουσα κατάσταση δεν το πληρώνεις, το κατάσχει η τράπεζα και πάς να μείνεις στο ενοίκιο με 200-250 Ε ενοίκιο.
Και στις δυο παρπάνω περιπτώσεις θα πας να νοικιάσεις από τα κατασχεμένα της τράπεζας,(θα έχουν τεράστιο stock από σπίτια) και έτσι (θα κινηθεί η αγορά) ανάπτυξη.
Η σχέση δανειολήπτη δανειστή είναι μέσα στη νοοτροπία  του «μαζί τα φάγαμε».
Υπάρχει προστασία δανειοληπτών στο Σύνταγμα (προστασία της ιδιοκτησίας).
Υπάρχει όμως στο Σύνταγμα και προστασία της περιουσίας, το κράτος όμως κούρεψε τα δάνεια των μικροομολογιούχων.Συνεπώς τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Το 2010 τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 3869/2010, ο νόμος Κατσέλη. Σήμερα έχουν κατατεθεί 64.000 αιτήσεις στα ειρηνοδικεία της χώρας  με το νόμο Κατσέλη.
Με τον οποίο το 90% των περιπτώσεων δικαιώνεται (πχ στεγαστικά).Ο ίδιος νόμος όρισε ότι για τα Δάνεια στις τράπεζες  θα καταβάλεται το 30% του εισοδήματος στην αποπληρωμή του δανείου.
Με το νόμο Κατσέλη αυτοί που έχουν ένα περιουσιακό στοιχείο την ιδιόκτητη κατοικίας τους θα πρέπει να δώσούν το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Αυτοί που έχουν 2,3,4 ακίνητο εκποιούνται για να πληρώσουν την τράπεζα.
Μετά 4-5 μήνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και χάνουν την προστασία των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.
Οφείλει το Κρατος να παράσχει  προστασία,υπολογίσετε ότι υπάρχουν 100 χιλ στεγαστικά δάνεια με πρόβλημα.
Οι δανειολήπτες πρέπει να ανθίστανται :πρώτον) να λένε όχι στο ψάρεμα των τραπεζών (να υπογράψουν διακανονισμό με δυσμενέστερους όρους),
δεύτερον) όχι στον εκβιασμό των εισπρακτικών εταιριών.
Υπάρχει η λύση της διαγραφής των χρεών που θά έχει αντίκτυπο :
Α) κατάρρευση αγοράς ακινήτου.
Β) κοστοβόρο για τις τράπεζες (κίνδυνος χρεωκοπίας).
Γ) η Ε.Ε έχει κανόνες να σταματήσει τέτοιες πρακτικές.
Στις 14-06-2013 δημοσιεύτηκε ο Ν 4161/2013 (ΦΕΚ Α΄143/14-06-2013) Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ,
Οι Προυποθέσεις: Μέτρα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά με ενυπόθηκη εξασφάλιση –να έχει λάβει δάνειο ποσού μεγαλύτερου από 150 χιλ  Ε μέχρι 30-06-2010-να μην έχει καταγγελθεί το δάνειο-η αντικειμενική αξία στο σύνολο της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 250 χιλ Ε- η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 150 χιλ Ε-το συνολικό ετήσιο εισόδημα  να μην ξεπερνά τις 25 χιλ Ε – οι καταθέσεις στις τράπεζες κάτω των 10χιλ Ε.
Από την άλλη μεριά το 2012 αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρεή των πολιτών στην εφορια στα 10 δις.Κάθε μήνα κατα 1 δις αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.Το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έφτασαν τα 56 δις.Στο Α τρίμηνο 2013 αύξηση ληξιπρόθεσμων κατα 3 δις ευρώ.
Συνυπολογίζοντας την κουλτούρα της φοροαποφυγής,αυξήθηκε η κατ’ επαγγελμα φοροφυγάδες (μεγάλο κεφάλαιο) και στην ίδια ζυγαριά με μικροφοροφυγάδες.
Η Ρύθμιση οφειλών στην εφορία,
Προυποθέσεις Ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών : βεβαιωμένα χρέη μέχρι 31-12-2012,γλιτώνεις το 25% των προσαυξήσεων αν δεχτείς 48 δόσεις.
Προυποθέσεις  για να μπεις στη ρύθμιση , να αποπληρώσεις τα χρεη που τρέχουν το 2013 ,ΦΑΠ, ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ, να μην έχεις ληξιπρόθεσμα χρέη,να τα πληρώσεις όλα.
Συνάμα ο εισπρακτικός μηχανισμός των εφοριών μεταφέρεται στις τράπεζες οι ΔΟΥ εκχωρούν βασικές αρμοδιότητές τους στις τράπεζες, επιδιώκεται αν δεν έχει ήδη γίνει (μέσω συγχωνεύσεων,κλείσιμο εφοριών) να εγκαταστήσουν (τεχνολογικά, μηχανογραφικα) την ρύθμιση χρεών στις τράπεζες και νόμιμα αυτές να έχουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Οι κατασχέσεις όχι μόνο από τις τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη από το κράτος (εφορίες).
Παράδειγμα ζήτησαν απο συνταξιούχο να δώσει λογαριασμό τραπεζας για να του κρατάνε τα χρέη πάγια από τον λογαριασμό του.
Δεύτερο Παράδειγμα ατομική ειδοποίηση χρεών σε πολίτη για βεβαιωμένα χρέη από δικαστήριο και επιπλέον χρέωση 92 ευρώ έξοδα δικαστηρίου.
Εκτός από την εφορία πλειστηριασμούς και από την ΕΥΔΑΠ, κατάσχεση – πλειστηριασμός για απλήρωτους λογαριασμούς  ποσού 700 ευρώ σε πολύτεκνη οικογένεια με γονείς άνεργους στο Πέραμα.
Το φθινόπωρο επίκειται κατάρρευση συνταξοδιοτικών ταμείων, δεν θα μπορούν να καταβάλλουν συντάξεις.
Τα Ιδιωτικα χρέη προς τραπεζες οδηγουν σε μεγαλύτερη ύφεση
Υπουργείο υγείας πολιορκητικός κριός (κλείσιμο νοσοκομείων).
Υπουργείο δημόσιας διοίκησης πολιορκητικός κριός (νέες απολυσεις Δημοσίων υπαλλήλων).
Ύφεση βαθύτερη, μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Από τη στιγμή της επανέναρξης των πλειστηριασμών 2014 σκηνές τύπου πολίτες να μπουκάρουν στα ειρηνοδικεία της χώρας και να καίνε τις περιλήψεις των κατασχετηρίων, πριν λίγο καιρό έγινε στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου.
Πολίτες να δημιουργούν ομάδες για την προστασία της κατοικίας που στην  ελλάδα θεωρείται ιερό και όσιο και να κυναγάνε τους υπαλλήλους των τραπεζών ή να συγκρούονται με την αστυνομία,το ζήσαμε πρόσφατα στην Κρήτη.
Συνεπώς ενεργοποίηση του λαικού παράγοντα με κύτταρο τις γειτονιές,να συγκεντρώνεται κόσμος και να αντιστέκεται -υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στην ιδιοκτησία- απέναντι στην φορομπηκτική πολιτική των φόρων  και την έναρξη των πλειστηριασμών.

Αναδημοσιεύτηκε από τα παρακάτω blog & site:
 http://troktiko.eu/2013/06/trapezes-uperxrewmena-noikokiria-forompiktiki-politiki/
 https://www.facebook.com/troktikoeu/posts/481651138570152
 http://on-news.gr/2013/06/29/trapezes-iperchreomena-nikokiria-forompiktiki-politiki/
 http://www.axortagos.gr/trapezes-iperxreomena-noikokiria-forompiktiki-politiki.html
 http://www.lawyersvoice.gr/eforum/eidiseis/263.html
 http://myblogs.gr/article/trapezes-yperhreomena-noikokyria-forompiktiki-politiki
 http://radiogamma.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9015.html
 http://www.gkourou.com/2013/06/blog-post_6662.html
 http://www.palo.gr/cluster/blogs/koinonia-nea/641/?clid=8292084
 http://www.mynews.gr/1/4149305/%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE