8.10.2013

Σχέδιο για άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ΄ Ξένα funds περιμένουν στη... γωνία να αγοράσουν "κόκκινα δάνεια"Θέμα χρόνου είναι πλέον η άρση αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια για δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το Υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε το άνοιγμα των πλειστηριασμών να γίνει ομαλά με βασικό στόχο να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας, προς τους δανειολήπτες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική "έκρηξη".

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η θεσμοθέτηση του όρου "συνεργάσιμος δανειολήπτης". Πρόκειται για τον δανειολήπτη, που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα, βρίσκεται σε επαφή με αυτή και προσκομίζει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπει σε ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, από οποιαδήποτε πλευρά (δανειολήπτης-τράπεζα).
Κριτήριο θα είναι οι "αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης", τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη οι τράπεζες.

Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων.

Χιλιάδες "κόκκινα" δάνεια
Με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, δύο είναι οι κατηγορίες για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

1. Από το 2008 για όλα τα ακίνητα, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα.

2. Από το 2010 για τα τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Επίσης, οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται για τα ακίνητα οφειλετών οι οποίοι έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 70 δισ. ευρώ θα είναι μέχρι το τέλος του 2013 τα "κόκκινα" δάνεια. Περίπου 350.000 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 3 έως 6 μήνες και πάνω από το 1/3 ή 110.000 στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού αν γίνει άρση της απαγόρευσης με δυσμενείς συνέπειες για τα νοικοκυριά...

Καραδοκούν ξένα funds

Πάντως, επιπλέον πρόβλημα στην ήδη "βαριά" περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τα "κόκκινα δάνεια" αλλά και την ενδεχόμενη άρση στους πλειστηριασμούς το γεγονός ότι υπάρχουν ξένα distress funds τα οποία έρχονται στην Ελλάδα και ζητάνε από τις τράπεζες να αγοράσουν "κόκκινα» δάνεια", κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά αντί 10 λεπτών το κάθε ευρώ δανείου.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσαν επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης 34 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωποι ξένων κερδοσκοπικών funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών» με σκοπό την εξαγορά «κόκκινων» δανείων σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% της ονομαστικής τους αξίας. Η πρόταση των ξένων funds βρίσκει προς στιγμήν αντιστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές, κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ,γιγαντώνεται οι αντιδράσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει υπό την πίεση της τρόικα στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014.

Ο Π.Καμμένος, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας:
«Καλούμε τους βουλευτές, αντί να ρίχνουν μπαλωθιές στον αέρα με ανακοινώσεις, να ψηφίσουν πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας»