10.29.2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜOYΣ - Υποψήφια για το σφυρί 62.000 ακίνητα

Στη γραμμή εκκίνησης για πλειστηριασμούς βρίσκονται περίπου 62.000 ακίνητα και για την ακρίβεια κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά. Πρόκειται να βγουν στο... σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Αυτός είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο αριθμός των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και συνάμα ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως αυτά τα 62.000 δάνεια είναι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά και έχουν υποθηκευμένα ακίνητα. Από αυτά μόλις τα 26.000 είναι στεγαστικά, δηλαδή έχουν κατά κύριο λόγο προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Θύματα της κρίσης ή της...ασυλίας

Οι περίπου 50.000 δανειολήπτες δεν έχουν εμφανιστεί συνεπείς στις πληρωμές των δόσεών τους. Για την ακρίβεια δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, είτε επειδή έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση είτε επειδή βρήκαν ασυλία από τις νομοθετικές διατάξεις που απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους περίπου 50.000 δανειολήπτες τουλάχιστον 15.000 εντοπίστηκαν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεών τους. Δηλαδή να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα πέραν των προσημειωμένων. Ομως κρύβονται πίσω από τις αναστολές της διενέργειας πλειστηριασμών.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «ο αριθμός των 62.000 δανείων για τα οποία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού διαμορφώθηκε σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία έξι χρόνια. Από το 2008, όταν και κάθε χρόνο μέχρι και το 2013 δίνονται οι ετήσιες παρατάσεις στην αναστολή των πλειστηριασμών.

Θωράκιση

Πράγμα που φανερώνει πως οι οριζόντιες αναστολές ευνόησαν σε σημαντικό βαθμό ''μπαταχτσήδες'', με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά «έσκασαν» από το 2008, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση», εξηγούν τα ίδια στελέχη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ακόμη ότι «ο αριθμός των υποψηφίων προς πλειστηριασμό ακινήτων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αρχικά είχε φανεί. Ωστόσο», προσθέτουν πως «είναι αναγκαίο για τη θωράκιση της στεγαστικής πίστης να αρθεί η οριζόντια απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών».
Στελέχη τραπεζών συμπληρώνουν ακόμη ότι με την απελευθέρωση της διαδικασίας θα κινητοποιηθούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, όπως για παράδειγμα οι 15.000 που έχουν καταθέσεις, υψηλά εισοδήματα κ.λπ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αφορούν τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και όπως φαίνεται τα περισσότερα από τα σκασμένα δάνεια δεν έχουν προσημειωμένες κύριες κατοικίες.
Η κυβέρνηση, μετά και τη συμφωνία των δύο εταίρων, θα προχωρήσει στη θέσπιση κριτηρίων που θα στοχεύουν στην προστασία της κύριας κατοικίας δανειοληπτών που πραγματικά δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής ύφεσης να είναι συνεπείς στις δόσεις τους.

ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΕΡ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

6 μέτρα που προστατεύουν την κύρια κατοικία των δανειοληπτών

Συμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση θα θεσπίσει περί τα τέλη του Νοεμβρίου τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία μόνο της κύριας κατοικίας των οφειλετών.
1 Καταργείται η διάταξη νόμου με την οποία απαγορεύεται να βγουν στο σφυρί όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του και εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον βέβαια πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα φανερωθούν περιπτώσεις δανειοληπτών για τους οποίους δεν κινδυνεύει η κύρια κατοικία, ενώ από αυτούς κάποιοι έχουν περιουσία και εισόδημα ικανό για να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις των δανείων τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των περίπου 15.000 δανειοληπτών που κρύβονται πίσω και από αυτή τη διάταξη.
2 Σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα που έπρεπε να βγουν στο σφυρί το 2008, αλλά δεν εκτελέστηκαν οι εντολές λόγω της απαγόρευσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα καθιερωθεί μέγιστη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμών τα 5 χρόνια. Ετσι το 2014 θα απελευθερωθούν τα ακίνητα που προστατεύτηκαν το 2008, το 2015 εκείνα του 2009 κ.ο.κ.
3 Θα μειωθεί το όριο των αντικειμενικών αξιών μέχρι το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ.
Τα δύο συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να κατεβάσουν το όριο των 200.000 ευρώ κατά 10% ετησίως.
4 Θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Αυτά θα συνδυαστούν και με τα νέα όρια των αντικειμενικών αξιών. Σίγουρα, θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία καθώς και των πολυτέκνων.
5 Παραμένουν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, για εκείνους που εμφανίζουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Μετά και την τελευταία τροποποίηση του νόμου, προβλέπεται πως όταν ένας οφειλέτης αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του μπορεί με το που κάνει αίτηση στο οικείο ειρηνοδικείο να πετύχει την παύση κάθε καταδιωκτικού μέτρου.
Ετσι, γλιτώνει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας του μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του. Επιπλέον, ακόμη κι αν το δικαστήριο απορρίψει την υπαγωγή του στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να ξαναπροσφύγει κατά της απόφασης και να αναστείλει και πάλι οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της κατοικίας του.
6 Θα διατηρηθεί, κατά τις πληροφορίες, το άρθρο 5 του νόμου 3714/2008 με το οποίο εξαιρεί από τους πλειστηριασμούς την αποδεδειγμένη κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη εφόσον χρωστά ποσά έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.