2.24.2015

92% «κούρεμα» χρέους για δανειολήπτρια με αναπηρία από το Λασίθι

Σημαντικό «κούρεμα», στο χρέος των 75.147.85 ευρώ, για δανειολήπτρια συνταξιούχο αναπηρίας (67% κατά την τελευταία υγειονομική εξέταση ), αποφάσισε το Ειρηνοδικείο της Νεάπολης Λασιθίου με απόφασή του, έπειτα από την εκδίκαση της υποβληθείσης κυρίας αίτησης.
Επί της ουσίας της υπόθεσης βάσει της οποίας, η δανειολήπτρια πέτυχε την ένταξή της βάση της απόφασης του Ειιρηνοδικείου Νεαπόλεως, την ανακούφιση και την απαλλαγή της κατά 92% από την χρέωση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δανειολήπτρια 54 χρονών, άγαμη, χωρίς τέκνα, με εισόδημα από την μηνιαία σύνταξη αναπηρίας ύψους 400,89 ευρώ. Αλλη πηγή εισοδήματος δεν διαθέτει. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της, υπολογίζεται πέριξ του εισοδήματος της.
Η εν λόγω δανειολήπτρια, είναι χρεωμένη σε μία Τράπεζα, αλλά σε αρκετά Τραπεζικά προϊόντα, συνολικού ποσού χρέωσης των 75.147.85 ευρώ.
 Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:
α)Διώροφη κατοικία που βρίσκεται πτην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου , αποτελούμενη από ισόγειο επιφάνειας 39,56 τ.μ και πρώτο όροφο 27,52 τ.μ.
β) Οικόπεδο συνολικής επιφανείας 50 τ.μ.
Το Ειρηνοδικείο της Νεάπολης Λασιθίου έχοντας υπόψη του, τα δικαιολογητικά που συνόδευαν πιν αίτηση της δονειολήπτριας και όσα ειπώθηκαν και στηρίχτηκαν προφορικά τόσο από την ίδια όσο και από τον δικηγόρο αυτής απέρριψε τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις της Τράπεζας, η οποία αρνήθηκε την αίτηση, ισχυριζόμενη και προβάλλοντας ενστάσεις, «περί δόλου, απαράδεκτη, καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της αιτούσης κλπ», όμως το Δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου, αποφάσισε υπέρ της δανειολήπτριας , καθώς δεν αποδείχτηκε δόλος αποφασίζοντας τα παρακάτω:
1)         ΔΕΧΤΗΚΕ ,την αίτηση ένταξης , της δανειολήπτριας, στο ν.3869/2010
2)         ΡΥΘΜΙΣΕ, το χρέος σε δόσεις πενταετίας ,με καταβολή δόσης 70 ευρώ, το μήνα προς την πιστώτρια Τράπεζα.
3)         ΕΞΑΙΡΕΣΕ, από την εκποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσας, όπως ακριβώς περιγράφεται στην αίτηση της
4)         ΧΟΡΗΓΗΣΕ περίοδο «χάριτος» πενταετία.
6) ΕΠΕΒΑΛΛΕ, για την διάσωση της κατοικίας, την υποχρέωση στην δανειολήπτρια να καταβάλλει το ποσό των 95,95 ευρώ μηνιαίως επί 180 μήνες(15 έτη).
Επί των παραπάνω και εφόσον τηρηθούν τα αναφερόμενα στην υπαρ. 35/2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Λασιθίου, θα επέλθει «Κούρεμα» κατά 69.220,85 ευρώ, επί του συνολικού χρέους των 75.147,85 , δηλ με ποσοστό ,κατά 92%
Συμπερασματικά η απόφαση αυτή θεωρείται θετικότατη , βάσει της οικονομικής συγκυρίας, της κρίσης και της ύφεσης, που βρίσκεται σήμερα ο κάθε πολίτης αυτής της Χώρας, και στην συγκεκριμένη περίπτωση , έδωσε την δυνατότητα στην δανειολήπτρια με αναπηρία, η οποία ζει με μονάχα, από την σύνταξη αναπηρίας ,των 400,89 ευρώ,να προσπαθήσει να πάρει μια «οικονομική ανάσα», απαλλαγμένη από τον «βραχνά» της υπερχρέωσης