4.25.2015

Κορυφαία διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Αεροπορικό Δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition)

Το βραβείο του καλύτερου γραπτού υπομνήματος εναγομένου παγκοσμίως (memorial for the respondent) και την τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τη συνηγορία εναγομένου (pleading for the respondent), μεταξύ είκοσι δύο (22) πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, κατέκτησε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition) στο Πεκίνο, μετά από σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Γιώργου Κυριακόπουλου, Λέκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιτυχία αυτή των φοιτητών της Νομικής Σχολής συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διακρίσεων που, κατά καιρούς, έχει αποσπάσει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, έχοντας ήδη δημιουργήσει σπουδαία παράδοση. H Νομική Σχολή συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία) σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία). Είναι η έκτη φορά που ο εν λόγω διαγωνισμός οργανώνεται από τους ως άνω φορείς. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο τόσο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου όσο και σ’αυτό του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου. Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε την καταστολή εγκληματικών πράξεων επί αεροσκαφών εν πτήσει, ήταν δε εξαιρετικά επίκαιρη, μετά την όλως πρόσφατη τροποποίηση της Σύμβασης του Τόκυο του 1963 για τις παραβάσεις και άλλες παράνομες πράξεις που τελούνται επί αεροσκαφών.

Από οργανωτική άποψη, ο διαγωνισμός έχει ενιαίο τελικό γύρο σε παγκόσμιο επίπεδο και φέτος έλαβε χώρα στο Πεκίνο (Κίνα), κατά το διάστημα 10-13 Απριλίου 2015. Την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέλεσαν οι φοιτήτριες Λαμπρινή Πλιάτσικα, Ελένη Μαυρουδή και Όλγα Κούτσικα (προπτυχιακές φοιτήτριες), οι οποίες, σημειωτέον, γράφουν ήδη λαμπρή παράδοση στα χρονικά τέτοιων διαγωνισμών, αφού, και κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, είχαν συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος της IASLA (International Air and Space Law Academy) και είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ τους απονεμήθηκε το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων παγκοσμίως. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο συνεπικούρησαν στην προετοιμασία της ομάδας η Στυλιανή Κουργιαντάκη, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών, και η Θεοδώρα-Ηλιάννα Παπαχαραλάμπους, προπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος, επίσης, της περυσινής ομάδας στον Διαγωνισμό της ΙASLA.

Η εν λόγω διάκριση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων, φοιτητριών και φοιτητών, τη δίψα τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο. Δημιουργεί δε, σε όλους εμάς, σε διδακτικό και διοικητικό επίπεδο, την υποχρέωση να κάνουμε συνεχώς περισσότερα, ώστε οι φοιτητές μας να έχουν την απαραίτητη συμπαράσταση και αρωγή για να συνεχίσουν αυτές τις λαμπρές ακαδημαϊκές πορείες.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες, οφείλονται στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και στον εκδοτικό οίκο "Νομική Βιβλιοθήκη", που είχαν την ευγενή καλοσύνη να αποφασίσουν να καλύψουν σημαντικό μέρος των εξόδων της όλης προετοιμασίας της ομάδας και της αποστολής στο Πεκίνο, χωρίς τη συμβολή των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν θα ήταν εφικτή.