5.12.2015

Αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη - Αλλαγή ημερομηνίας εκδίκασης στα ειρηνοδικεία

Ολόκληρο κεφάλαιο για τις αλλαγές που προωθεί στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη» -δηλαδή τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά- αφιερώνει η κυβέρνηση στο email που απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής στoυς θεσμούς.

Σύμφωνα με το κείμενο του email, –σε πολλές περιπτώσεις έχει δοθεί δικάσιμος μέχρι και για το 2028- θα υπάρξει μεταφορά σε κεντρικά ειρηνοδικεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ θα οριστεί καινούργια δικάσιμος. Αυτό θα γίνει είτε με αίτηση του δανειολήπτη είτε με αίτηση της τράπεζας και μάλιστα με διαδικασίες που θα συνεπάγονται υψηλό οικονομικό κόστος. (σ.σ αναφέρεται ότι θα περιοριστούν ακόμη και οι δαπάνες για τον δικαστικό επιμελητή). Αλλαγή ημερομηνίας εκδίκασης αναμένεται κυρίως για τις υποθέσεις που έχουν πάρει δικάσιμο για μετά το 2017.

Καθιερώνεται διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οικονομικός σύμβουλος θα αναλαμβάνει να συντάσσει έκθεση συμβιβαστικής πρότασης την οποία ή θα αποδέχονται ή θα απορρίπτουν τράπεζες και δανειολήπτες. Σε περίπτωση απόρριψης, η έκθεση που θα συντάσσει ο σύμβουλος θα διαβιβάζεται στο δικαστήριο.

Για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, θα γίνεται ομαδοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων σε τρεις κατηγορίες:
1. Υποθέσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία
2. Υποθέσεις οφειλετών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους και
3. Υποθέσεις που έχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας.

Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Για την έκδοση της προσωρινής διαταγής με την οποία οι δικαστές θα καθορίζουν το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης στην τράπεζα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του κανονικά, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και κατά κύριο λόγο με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.