3.03.2016

Έως και 60.000 δανειολήπτες έχουν λάβει κατασχετήρια για τα σπίτια τους

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους δανειολήπτες, διότι κινδυνεύουν να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί ακόμα και για την πρώτη κατοικία. Τον τελευταίο καιρό εντείνεται ολοένα και περισσότερο η συζήτηση για το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, η συζήτηση αυτή διεξάγεται ερήμην των ενώσεων καταναλωτών και χωρίς διαφάνεια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην πραγματικότητα υπ’ ατμόν και αναμένουν το χαρτί της έξωσης από το σπίτι τους που με πόνο και κόπους προσπάθησαν επί σειρά ετών να διατηρήσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, μέχρι τώρα 200.000 δανειολήπτες σε ολόκληρη την χώρα, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα σπίτια τους εκ των οποίων, οι 60.000 έχουν λάβει ήδη κατασχετήρια και ουσιαστικά αναμένουν τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς της 1ης κατοικίας που θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν χρέη προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις τράπεζες και ακολουθεί πολύ πίσω η εφορία, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 10-12.000 ειδοποιήσεις κατασχέσεων για τραπεζικές καταθέσεις από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα  με Δικηγόρο που εξειδικεύεται στη ρύθμιση οφειλών υπάρχει ακόμα και περίπτωση πολύτεκνης 7μελους οικογένειας που κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή με έξωση από το σπίτι της στα Άνω Λιόσια, με την τράπεζα, …παρανόμως αυτή την στιγμή, να πλειστηριάζει την 1η και μοναδική κατοικία της οικογένειας, αφού έχει επί του παρόντος αλλάξει ο Νόμος Κατσέλη  και έχουν παρέμβει νομικά για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Νόμο Κατσέλη, για να φανεί το άγχος και ο αριθμός των δανειοληπτών που φοβούνται ότι θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία εξαιτίας της αντικειμενικής τους αδυναμίας να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων,  αγγίζουν τους 132.000 δανειολήπτες που αναζήτησαν μέσω των δικαστηρίων να προστατευτούν.

Η ελληνική τραπεζική «φούσκα» των 80 δισ. και η αδυναμία οριστικής επίλυσης του προβλήματος

Η μεγάλη «φούσκα» των δανείων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι πολίτες αυτού του τόπου από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση αγγίζει συνολικά την μεγαλειώδη «τρύπα» των 80 δισ. ευρώ, με τα μισά από αυτά να αποτελούν επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα να αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες…

Στην πραγματικότητα, ούτε οι τράπεζες επιθυμούν την πραγματοποίηση δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, καθώς και από τους πλειστηριασμούς που ήδη γίνονται για δεύτερες και τρίτες κατοικίες και άλλα ακίνητα, σπάνια εμφανίζονται πλειοδότες και τα περισσότερα καταλήγουν έναντι πινακίου φακής στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με αυτές στη συνέχεια να εγγράφουν συνεχώς ζημίες.

Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζών λοιπόν στην πραγματικότητα είναι να καταλήξουν να έχουν στα χέρια τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που δεν θα μπορούν να εισπράξουν ούτε στο ελάχιστο για αυτά, τις τιμές που θα επιθυμούσαν και να αναγκαστούν να βυθιστούν στα παθητικά.


Οι επικεφαλείς των δανειστών, ακόμα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγνώρισε πως οι προτάσεις της για μερική διαγραφή χρεών και ρύθμιση των οφειλών των δανειοληπτών, αναλογικά με τις τρέχουσες τιμές των αξιών των ακινήτων τους και των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν σήμερα τα νοικοκυριά θα ήταν η μόνη πραγματική λύση, ωστόσο πρακτικά αυτό δεν θα μπορούσε να το αντέξει αυτή τη στιγμή ένα τραπεζικό σύστημα που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τις τράπεζες.