5.31.2016

Βγάζουν στο «σφυρί» 60.000 ακίνητα, πώς μπορείτε να γλιτώσετε το σπίτι σας

Αίρεται από μεθαύριο και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στους πλειστηριασμούς.

Στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 'Ελληνες οι οποίοι από μεθαύριο θα ζουν με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και με τον κίνδυνο να βρεθούν στο... δρόμο.

Εκτίμηση της αξίας

Βράδυ Παρασκευής (και σχεδόν στα… κρυφά) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο από 1ης Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Πιο συγκεκριμένα το υπ' αριθμόν 59/2016 Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζει το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας. «Αυτά ήταν τα τελευταία νομικά εμπόδια για την έναρξη της διαδικασίας», τονίζει έγκριτος νομικός.

Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Οσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό, το κόστος της αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη! Δηλαδή, το εξωπραγματικό είναι ότι  ο δανειολήπτης δεν φτάνει που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το δάνειό του, θα κληθεί να πληρώσει και τον άνθρωπο που θα κοστολογήσει το πόσο θα πρέπει να πωληθεί το σπίτι του!
Σαφώς, όλη η διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Ηδη, με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής! Σε 48 ώρες, αυτοί οι άνθρωποι, που ήδη ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά, θα απέχουν ένα βήμα από την κορύφωση του δράματος. Δηλαδή, μια «ανάσα» πριν από τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους.

Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν τρόποι αναζήτησης προστασίας από τη διαδικασία του πλειστηριασμού; Η απάντηση του έγκριτου νομικού ήταν θετική. «Μέσω του “δημοφιλούς” νόμου Κατσέλη, ο δανειολήπτης μπορεί να προστατεύσει την κύρια κατοικία του», είπε. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αφορά ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία. Ο έγκριτος δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι ο δανειολήπτης – φυσικό πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια ένταξης στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να επισπεύσει την υπαγωγή του σε αυτό, με την κατάθεση σχετικής αίτησης στο Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του!«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…», είπε χαρακτηριστικά.

Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 οριοθετούνται στα ακόλουθα:

- Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένεις.

- Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

Τα παραπάνω κριτήρια πρέπει να συντρέχουν συσσωρευτικά.

Αν ο δανειολήπτης - φυσικό πρόσωπο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επικαλούμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας όπου προβλέπονται 22 περιπτώσεις ρυθμίσεων, οι βραχυπρόθεσμες, οι μακροπρόθεσμες και οι οριστικές προσκομίζοντας τα έγγραφα που σχετίζονται με τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης λάβει επιστολή από την τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε εντός 15 εργάσιμων ημερών να συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο και να το προσκομίσει μαζί με τα σχετικά φορολογικά και οικονομικά του έγγραφα στην τράπεζα.

Η τράπεζα προκειμένου να υπολογίσει τη μηνιαία δόση για τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες οριοθετούνται για έναν ενήλικα στο πόσό των 537 ευρώ, για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 ευρώ, για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 ευρώ και για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 ευρώ.

Αν δεν υπάρχει κοινή συμφωνία ο δανειολήπτης έχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ελιγμού και μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.