10.13.2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Δικαστήριο δικαιώνει οφειλέτη τραπεζών για 92.000

Ζευγάρι από την Ηλεία σε απόγνωση! Με καταναλωτικά δάνεια σε 3 τράπεζες ύψους 92.000 ευρώ, με τρία παιδιά εκ των οποίων τα δύο ανήλικα και την ανεργία να μαστίζει την οικογένεια.

Το ζευγάρι αναγκάστηκε να μεταβεί στο Κιλκίς για να βρει δουλειά και να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, ωστόσο η θηλιά των δανείων έπνιγε την οικογένεια. Απευθύνθηκε σε δικηγόρο ο οποίος με βάση το νόμο Κατσέλη παρουσίασε όλα τα στοιχεία και το Ειρηνοδικείο εξέδωσε μία απόφαση που όμοιά της δεν υπάρχει στο πανελλήνιο!

Διέταξε να υπάρξουν μηδενικές καταβολές για μία τριετία και στη συνέχεια αν δεν αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση να γίνει οριστική διαγραφή του χρέους!

Στο σκεπτικό της η Ειρηνοδίκης επεσήμανε πως η απόφασή της είναι οριστική και όχι προσωρινή (όπως συνήθως είναι οι αποφάσεις τέτοιων δικαστηρίων) αφού εκτίμησε πως η οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν θα αλλάξει και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα αλλάξει και στην οικογενειακή οικονομική κατάσταση των αιτούντων!

Οι αποφάσεις των περισσοτέρων Δικαστηρίων περιλαμβάνουν «κουρέματα» στα χρέη (συνήθως κατά 80-90%) όμως στην περίπτωση αυτή μιλάμε για εκμηδένιση της οφειλής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σύζυγος είναι άνεργος η σύζυγος με 5μηνη απασχόληση σε πρόγραμμα του Δήμου, ενώ η ακίνητη περιουσία που έχουν περιλαμβάνει το 38% από το πατρικό σπίτι του συζύγου στον Πύργο Ηλείας, και 6 στρέμματα με ελιές της συζύγου, επίσης στην Ηλεία.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμη και πρόσφορη η εκποίηση κανενός από τα περιουσιακά στοιχεία των αιτούντων (ακίνητα και κινητά), αφενός λόγω μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, αφετέρου τυχόν εκποίησή τους δεν αναμένεται να αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών των αιτούντων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν συντρέχει περίπτωση ορισμού νέας συζήτησης για να διερευνηθεί η περίπτωση βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των αιτούντων, καθώς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά η οικονομική τους κατάσταση εντός της τριετίας λόγω της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Σχολιασμός της απόφασης

Έχω την αίσθηση ότι είναι μία δικαστική απόφαση σταθμός για όλους αυτούς τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και θα τολμούσα να πω ότι η Ειρηνοδίκης πήρε μία πολύ γενναία απόφαση δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας σε πάρα πολλούς δανειολήπτες αποφασίζοντας την ολική διαγραφή οφειλών συνολικού ποσού ύψους 92.000 ευρώ περίπου.


Το αξιοθαύμαστο και αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα και για τους υπόλοιπους Ειρηνοδίκες – γιατί έχει και μία κοινωνική προέκταση αυτή η απόφαση – είναι ότι το συγκεκριμένο Δικαστήριο έκρινε ότι το εισόδημα των αιτούντων είναι ανεπαρκές για την κάλυψη τόσο των στοιχειωδών βιοτικών τους αναγκών όσο και για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους κρίνοντας παράλληλα ότι η περίπτωση βελτίωσης των οικονομικών τους δεδομένων δεν αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί στη Χώρα μας. Και σε αυτό πρέπει να σταθούμε, καθώς οι Ειρηνοδίκες δείχνουν πλέον το ανθρώπινο και κοινωνικό τους πρόσωπο, διαπιστώνοντας το πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο των υπερχρεωμένων οφειλετών.