2.07.2017

Χιονοστιβάδα δικαστικών αποφάσεων που διαγράφουν τα χρέη δανειοληπτών

Συγκεκριμένα εξεδόθη απόφαση που δικαιώνει άνεργη πολύτεκνη μητέρα με μια κύρια κατοικία και ένα όχημα στην κυριότητά της, η οποία είχε οφειλές ύψους 204.000 ευρώ σε τράπεζες. Η πολύτεκνη μητέρα προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο, το οποίο αποφάσισε ότι πλέον θα καταβάλλει για μια 4ετία το ποσόν των 220 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά θα πληρώσει 20.447 ευρώ σε μια τετραετία. Προστατεύτηκε επίσης από την εκποίηση η κύρια οικία και για το σκοπό αυτό αποφάσισε το Ειρηνοδικείο η αιτούσα να καταβάλλει το ποσόν των 250 ευρώ μηνιαίως για μια 20ετία, δηλαδή 60.000 ευρώ για τη διάσωση της κυρίας οικίας της. Επιπλέον δεν κρίθηκε απαραίτητη η εκποίηση του οχήματός της.

Σε άλλη περίπτωση άνεργος οικογενειάρχης με επίδομα ανεργίας 499,75 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα και άνεργη σύζυγο και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και οφειλή ύψους 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα, έκανε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο άνεργος πρέπει να μην πληρώνει τίποτα απολύτως καθώς βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία καταβολής και ελάχιστου ποσού. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση και όρισε νέα δικάσιμο για να ξαναδεί την υπόθεση του αιτούντος. Εως τότε ο άνεργος δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος με σύνταξη 1.160 ευρώ μηνιαίως χωρίς οικία και οφειλές ύψους 56.697 ευρώ, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο διέγραψε το μισό του χρέους αποφασίζοντας ότι πρέπει η συνταξιούχος από εδώ και πέρα να καταβάλλει το ποσόν των 460 ευρώ μηνιαίως για 4 έτη. Δηλαδή από εκεί που χρώσταγε 56.000 ευρώ, τώρα οφείλει περίπου 22.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Νέας Ιωνίας, το οποίο έκρινε ότι η πρώτη κατοικία οφειλετών προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που κινούν οι τράπεζες, εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, οφειλέτης ο οποίος ήταν επιτυχημένο διευθυντικό υψηλόμισθο στέλεχος εταιρείας και βρέθηκε εν μια νυκτί άνεργος, με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις «να τρέχουν» και χρέος 150.000 ευρώ σε τράπεζες, έκανε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο. Μία εκ των τραπεζών συνέχισε να τον πιέζει και εν τέλει του απέστειλε διαταγή πληρωμής, απειλώντας τον ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού του (μοναδική κύρια κατοικία του). Η υπεράσπιση του οφειλέτη κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και πέτυχε να εκδοθεί απόφαση που «μπλόκαρε» ουσιαστικά τις επιθετικές κινήσεις της τράπεζας και προστάτευσε την κατοικία του έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου.


            Επιπροσθέτως, δανειολήπτης που είχε χρέος πάνω από 76.000 ευρώ σε τράπεζα, έσωσε την περιουσία του και κούρεψε το χρέος του.
Πρόκειται για έναν επιπλοποιό, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις ο οποίος δανείστηκε προ κρίσης από τράπεζα 2 στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 76.047,32 ευρώ.
Ο δανειολήπτης ένιωσε το χρέος, να του  δημιουργεί οικονομική πίεση και ασφυξία,  για την καθημερινότητα του , με αποτέλεσμα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο δικηγόρο και να ζητήσει την συνδρομή του, για την ένταξή του, στο Ν.Κατσέλη.
Επί της ουσίας της υπόθεσης πρόκειται για δανειολήπτη που το  εισόδημα  του σήμερα είναι περίπου 300,00 ευρώ μηνιαίως.
Περιουσιακά στοιχεία που έχει στην διάθεση του, ο δανειολήπτης:
Κατοικία 45,58 τ.μ και αποθήκη 8,76 τ.μ.


Τέλος, τo σύνολο των χρεών μιας  άνεργης γυναίκας  προς τράπεζα (26.179 ευρώ), διέγραψε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με μια  απόφασή  η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και ενδεχομένως αποτελέσει «πιλότο» για χιλιάδες δανειολήπτες.
Αποτελεί απόφαση – σταθμό από ελληνικό δικαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και πληθαίνουν οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή. Είναι δε, στην συντριπτική τους πλειονότητα θετικές και πετυχαίνουν την διαγραφή του χρέους από 50-60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει την συνολική διαγραφή του χρέους.