5.01.2019

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ Ν. ΚΑΤΣΕΛΗ


Την εύλογη απαίτηση των θεσμών να προστατεύεται η πρώτη κατοικία έναντι όλων των πιστωτών και όχι μόνο έναντι των τραπεζών αποτυπώνει η νομοθεσία για το νέο νόμο Κατσέλη η οποία κοινοποιήθηκε χθες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η νέα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της φορολογικής διοίκησης εναντίον των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα από την εγκύκλιο με την οποία κοινοποιήθηκαν οι επίμαχες διατάξεις σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκύπτουν τα εξής:

- για τον δανειολήπτη ο οποίος υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα του νέου πλαισίου προστασίας και κρίνεται επιλέξιμος κατά τον προέλεγχο επιλεξιμότητας, ισχύει αυτοδίκαιη αναστολή κάθε πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του, η οποία αρχίζει να ισχύει, έναντι των πιστωτών που δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, από τη μεταγραφή στο βιβλίο μεταγραφών ή την καταχώριση στο κτηματολογικό φύλλο της αίτησης για τη ρύθμιση οφειλών και λήγει είτε, σε περίπτωση μη επίτευξης συναινετικής ρύθμισης οφειλών, μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης δικαστικής ρύθμισης, είτε, σε περίπτωση μη επίτευξης συναινετικής ρύθμισης οφειλών (ως ανωτέρω) και εμπρόθεσμης (παρ. 4 άρθρου 77) υποβολής αίτησης δικαστικής ρύθμισης, με τη συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής, που υποβάλλεται με την αίτηση δικαστικής ρύθμισης.

Με την δικαστική οδό μπορούν να επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

- Η συνέχιση της αναστολής, σε περίπτωση αποδοχής από το δικαστήριο του αιτήματος προσωρινής διαταγής, καθ' όσον με αυτή διατάσσεται αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας υπό τους όρους που ορίζονται σε αυτή και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Σημειώνεται πάντως ότι το δικαστήριο δύναται να ανακαλέσει την προσωρινή διαταγή οποτεδήποτε.

- Η λήξη της αναστολής, σε περίπτωση απόρριψης από το δικαστήριο του αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος που ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη και ρυθμίσει τις οφειλές του με την τράπεζα (άρθρο 79) προστατεύεται για την πρώτη κατοικία του και για τις οφειλές του προς το δημόσιο. Ωστόσο, δεν ρυθμίζονται οι οφειλές προς το δημόσιο και η φορολογική διοίκηση μπορεί να συνεχίσει να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του.

Ωστόσο, από τη νομοθεσία που κοινοποιήθηκε προκύπτει ξεκάθαρα ότι η επιδότηση δόσης του δανείου του υπερχρεωμένου δανειολήπτη είναι ακατάσχετη για τη φορολογική διοίκηση.