11.10.2020

ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΚΑΤΣΕΛΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ

 Πάνω από 1.000 υποθέσεις με αιτήσεις πολιτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναμένουν την εκδίκασή τους στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ δεκάδες είναι και οι υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων πρόσφατα επαναπροσδιορίσθηκε, μετά την αναβολή τους κατά την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων στο πρώτο lockdown.

 

Και καθώς αυτό συμβαίνει σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, το Σεπτέμβριο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέφθηκε η επίσπευση εκδίκασης όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Να σημειωθεί ότι στη Μεσσηνία έχει ορισθεί εκδίκαση υποθέσεων ακόμα και το 2024, ενώ σε άλλα, μεγαλύτερα, Ειρηνοδικεία της χώρας ακόμα και το… 2032.

 

Χωρίς δίκη

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την καινοτομία ότι δίκες στο ακροατήριο θα γίνονται μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο ο δικαστής, δηλαδή η προφορική διαδικασία διατηρείται εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τους δικαστές. Εν ολίγοις, οι υποθέσεις αυτές θα δικάζονται (θα έχουν τη δυνατότητα και προφανώς θα δικάζονται) χωρίς δίκη, αλλά με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων στο δικαστή. Ωστόσο, 2 μήνες μετά δεν έχει δοθεί καμία εντολή στα Ειρηνοδικεία να ξεκινήσουν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών, ενώ και οι ημερομηνίες που είχαν τεθεί από το υπουργείο για επαναπροσδιορισμό παλαιότερων υποθέσεων τον προηγούμενο μήνα παρήλθαν άπρακτες.

 

Άρειος Πάγος

Το Φεβρουάριο του 2019 σταμάτησε για το «νόμο Κατσέλη» η προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού έπαυσε να ισχύει αυτή η ευεργετική διάταξη, αν και ο νόμος συνέχισε να δέχεται αιτήσεις.

 

Από τη στιγμή κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το «Νόμο Κατσέλη», η κατάθεση των αιτήσεων μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας συνεχίζουν να κατατίθενται ακόμα ορισμένες αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Χθες, όπως έγινε γνωστό, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα γνωμοδότησε ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου «Κατσέλη» που συζητείται στη Βουλή.

 

Έλλειψη προσωπικού

Ωστόσο, στην απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνεται: «Η επιτυχία της σχετικής ρύθμισης, ωστόσο, εξαρτάται και από την αναλογία των εκκρεμών αιτήσεων, που θα επαναπροσδιοριστούν και θα συζητηθούν σε κάθε Ειρηνοδικείο, σε σχέση με τον αριθμό των υπηρετούντων ειρηνοδικών, η οποία θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του προβλεπόμενου από τον κανονισμό του δικαστηρίου αριθμού υποθέσεων».

 

Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας μπορεί οργανικά να φαίνεται ότι είναι καλυμμένες οι θέσεις των ειρηνοδικών που προβλέπονται, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι μείον δύο, καθώς απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνου και θα απουσιάζουν και το 2021 μέχρι τον Απρίλιο και το Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

 

Κενά, φυσικά, υπάρχουν και με δικαστικούς υπαλλήλους στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, όπου αναμένουν την τοποθέτηση των τεσσάρων ατόμων που διορίσθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Ακόμα δεν έχει παρουσιασθεί κανένας, ενώ μία υπάλληλος δεν αποδέχτηκε το διορισμό και πρέπει να γίνει αναπλήρωση από άλλον επιτυχόντα.

 

Παράλληλα, δικαστικοί υπάλληλοι από άλλες περιοχές που έχουν ζητήσει να έρθουν στην Καλαμάτα με μετάθεση δεν μπορούν, καθώς οι θέσεις φαίνονται δεσμευμένες.