12.29.2020

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παράταση της έναρξης του νέου πτωχευτικού νόμου μέχρι την 1η Ιουνίου 2021

 Θα έπρεπε να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η παράταση ήταν μονόδρομος.

 

Μόλις 10 ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία δίνει αναβολή στην έναρξή του.

 

Με αιτιολογία την αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, παρατείνεται η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών του νόμου 4738/2020 για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους οφειλέτες.

 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι τα φυσικά πρόσωπα, πλην των εμπόρων, αποκτούν πτωχευτική ικανότητα την 1η Ιουνίου 2021 καθώς και ότι αίρεται η υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων έτους 2020 για την απόκτηση άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας.

 

Υπενθυμίζεται πως θα έπρεπε να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η παράταση θεωρήθηκε μονόδρομος. Σημειώνεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εκδώσει 52 υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται για την εξειδίκευση του νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο πτωχευτικός νόμος.

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ολιγόμηνες παρατάσεις εντός του 2021, με διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η υπουργική απόφαση για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά ένα ακίνητο όταν ο δανειολήπτης πτωχεύσει. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα συμφωνεί με τον φορέα ένα μηνιαίο ενοίκιο, το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει για 12 έτη. Ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης, με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή μισθώματος με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων, ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου και θα προχωρά η διαδικασία έξωσής τους. Παράλληλα, θα κληθεί να επιστρέψει όλα τα ποσά που έλαβε ως κρατική ενίσχυση για την επιδότηση του ενοικίου.

 

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων (funds). Σύμφωνα με τον νόμο, η ρύθμιση είναι μακροχρόνια, σε έως 240 δόσεις.

 

«Αγκάθι» αποτελεί και η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών. Αρχικά, ο νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, σε μια ενιαία δόση, με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη. Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε μπορεί να υποβληθεί από τον οφειλέτη ή τον πιστωτή αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη με ταυτόχρονη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου.