8.31.2021

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ EUROBANK

 Το καλοκαίρι του 2021 μας βρίσκει με αντιφατικές μεταξύ τους εξελίξεις.

Το Δ.Ε.Ε. (το ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) εξέδωσε δυο πολύ θετικές και αισιόδοξες αποφάσεις της 10ης Ιουνίου 2021 ( υποθέσεις C-776 έως 782/19 και C- 609/19) με τις οποίες δικαίωσε δανειολήπτες στη Γαλλία που είχαν λάβει δάνειο με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι τα δάνεια σε ξένο νόμισμα είναι δάνεια με λογιστικό νόμισμα και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται από πλευράς τραπεζών η πλήρης παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών.

Αν και αυτά συμβαίνουν στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ελληνική νομολογία δείχνει να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην έχει τις ίδιες απόψεις με το Δ.Ε.Ε.

Εκδόθηκε προ ολίγων ημερών η απόφαση του Αρείου Πάγου με αρ. 948/2021 σχετικώς με την συλλογική μας αγωγή κατά της Eurobank. Δυστυχώς η απόφαση αυτή επαναλαμβάνει πλήρως την προγενέστερη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αρ. 4/2019 (ατομική υπόθεση) και σε κάποια σημεία εμπλουτίζει την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αγωγής μας περί παραβίασης του δικαίου του καταναλωτή.

Μάλιστα δεν δέχεται το αίτημά μας για προώθηση προδικαστικού ερωτήματος στο Δ.Ε.Ε. (όπως αναλυτικώς το είχαμε ζητήσει και υποβάλλει). Θεμελιώνει την απόρριψη του αιτήματός μας για προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε. στην εκτίμηση ότι το Δ.Ε.Ε. έχει ήδη τοποθετηθεί με τις αποφάσεις του και δεν έχει κάποιο νομικό έρεισμα να στείλει τέτοιο ερώτημα στο Δ.Ε.Ε.

Βέβαια ο δικός μας προβληματισμός είναι, αν ο Άρειος Πάγος δέχεται πως το Δ.Ε.Ε. έχει ήδη τοποθετηθεί και απαντήσει, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις του Δ.Ε.Ε. στις δικές μας υποθέσεις.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσπάθεια δικαίωσης των δανειοληπτών και προστασίας των συμφερόντων τους. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ήδη περιμένουμε την απάντηση του Δ.Ε.Ε. επί των ερωτημάτων που έχει αποστείλει η ΠΠρΑθ 1599/2020 (προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε. που προωθήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών). Βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι έχουμε το δικαίωμα να επαναεισάγουμε το νομικό ζήτημα των δανείων του ελβετικού φράγκου με τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των αποφάσεων του ΕφΑθ που αφορούν στην Πειραιώς, την Εθνική και την Alpha Bank.

Δείτε την απόφαση εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1hHK1XoywwoIJQ4fNp1Yn_1gseY6NCL95/view?usp=sharing