11.02.2021

Πώς η έναρξη των πλειστηριασμών θα «ανοίξει» την κάνουλα των δανείων

 Η αύξηση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περνάει μέσα από την επανέναρξη διαδικασίας των πλειστηριασμών για τους μη ευάλωτους - Ωστόσο, και η απροθυμία των ευάλωτων να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς

 

Το γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών επιχειρούν να επιλύσουν τράπεζες, κυβέρνηση και δανειστές, ενόψει μάλιστα και της επανεκκίνησης χορήγησης δανείων, τόσο στεγαστικών, όσο και επιχειρηματικών.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το «νερό μπήκε στο αυλάκι» και στο αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξουν με μέτρο, όμως, τους κρουνούς της χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Ήδη η αγορά στα στεγαστικά έχει αρχίσει να ζεσταίνεται με επτά στις δέκα αιτήσεις να εγκρίνονται.

 

Τέλος στην προστασία δικαίων και αδίκων

Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών, έτσι ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η περίοδος ασυδοσίας και προστασίας των πάντων ανήκει στο παρελθόν και δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη που έφεραν το τραπεζικό σύστημα να μετρά ως κόκκινο το ένα στα δύο δάνεια.

 

 

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δείχνουν απροθυμία να προχωρήσουν στην ρύθμιση του δανείου μέσα από την εξωδικαστική διαδικασία. Βέβαια, δεν πρόκειται για αυτή την κατηγορία, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, αφού θα πρέπει πρώτα να είναι έτοιμος ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.

 

Όμως η μακροχρόνια προστασία για τους ευάλωτους δεν μπορεί να συμβεί από την μία ημέρα στην άλλη και αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες, αφού θέλουν πάση θυσία να πετύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για κόκκινα δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών, μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο.

 

Και ενώ η άσκηση για τους ευάλωτους είναι δύσκολη, για τους υπόλοιπους είναι μάλλον μια σχετικά πιο εύκολη. Και αυτό διότι ή προσέρχονται να ρυθμίσουν το δάνειό τους ή θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή ο πλειστηριασμός του ακινήτου.

 

Τράπεζες: Να ξεκινήσουν επιτέλους οι πλειστηριασμοί

Οι τράπεζες φέρονται να το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο να ξεκινήσουν επιτέλους οι πλειστηριασμοί τουλάχιστον για όλους εκείνους που είτε διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, είτε το ακίνητό τους δεν είναι πρώτη κατοικία και είναι πολυτελές. Και όλα αυτά τα ακίνητα μόνο λίγα δεν είναι.

 

Οι τράπεζες και τα funds επιθυμούν να επιστρέψει η κανονικότητα, όπως αυτή ήταν στις προ των κρίσεων (μνημόνια και πανδημία) περιόδους.

 

Για παράδειγμα το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 4,2 δισ. Ηταν και η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ. Ενα χρόνο πριν, το 2008, είχαν πραγματοποιηθεί 43.000 πλειστηριασμοί με την αξία να φτάνει τα 2,7 δισ., ενώ το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια είχαν πραγματοποιηθεί 48.000 πλειστηριασμοί με την αξία τους να φτάνει 3,8 δισ. ευρώ.

 

Στόχος το 2022 οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000

Ο στόχος πλέον για το επόμενο έτος έχει μπει, σε ένα επίπεδο μεταξύ 30.000 και 35.000 πλειστηριασμών. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν θα περιλαμβάνονται ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό διότι δεν είναι έτοιμος ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και εν συνεχεία θα τους να επαναμισθώνει.

 

Όμως οι τράπεζες και τα funds, που συμφωνούν στην παράταση της ιδιότυπης αυτής προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θέλουν πάση θυσία να ξετρυπώσουν όλους εκείνους που δήλωναν ευάλωτοι, ενώ ουδεμία σχέση είχαν, καλυπτόμενοι πίσω από διάφορους νόμους και ρυθμίσεις.

 

Στις συζητήσεις ανάμεσα σε δανειστές και τράπεζες είναι και η πορεία των κόκκινων δανείων. Ο στόχος είναι μέσα στο 2022, τα κόκκινα δάνεια να έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.