6.01.2022

Εδώ και τώρα επαναφορά του Ν. 3869 του 2010! -Πλειστηριασμός από την τράπεζα της πρώτη κατοικίας μιας οικογένειας που ο σύζυγος βρέθηκε επί χρόνια σε κατάσταση ανεργίας και η σύζυγος έχει αναπηρία 74%»

«Απαιτούμε από την τράπεζα να μπλοκάρει τη διαδικασία και να ακυρώσει τον πλειστηριασμό».

Το μπλοκάρισμα της διαδικασίας μεταβίβασης του ακινήτου στον πλειοδότη αγοραστή και την ακύρωση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευπαθούς οικογένειας των Συκεών, που πλήττεται από μακροχρόνια ανεργία και το ένα μέλος της πάσχει από αναπηρία 74%, ζήτησε από την τράπεζα EUROBANK ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

 

Σε συνέχεια του ψηφίσματος που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία προχθές, αντιπροσωπεία της διοίκησης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, συμμετείχε στη καθολική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Τον δήμαρχο συνόδευαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και το μέλος της παράταξης Μηνάς Στιντσιούδης, ενώ παρόντες ήταν οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης Λάζαρος Ωραιόπουλος και Χαράλαμπος Βέλλης.

 

«Ο δήμος μας στηρίζει και θα υποστηρίξει την οικογένεια με κάθε τρόπο»

 

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτήν την κατάσταση και τη τραγική εξέλιξη σε βάρος μιας οικογένειας που ο σύζυγος βρέθηκε επί χρόνια σε κατάσταση ανεργίας και η σύζυγος έχει αναπηρία 74%. Θέλουμε να απαιτήσουμε από την τράπεζά σας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να μπλοκάρει τη διαδικασία και να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας των ευπαθών συμπολιτών μας», ανέφερε στους νομικούς εκπροσώπους της τράπεζας ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, με τους οποίους συναντήθηκε μετά από επίμονη προσπάθεια, και μετά την άρνηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης της τράπεζας να δεχθεί την αντιπροσωπεία του δήμου.

 

«Ο δήμος μας στηρίζει και θα υποστηρίξει την οικογένεια με κάθε τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε σε διακανονισμούς για να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία του συμπολίτη μας». Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε το όνομα και τα στοιχεία του πλειοδότη που ανακηρύχθηκε κατά τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού προκειμένου «να ασκηθεί παρέμβαση και να εξετασθεί η δυνατότητα ανεύρεσης συμβιβαστικής λύσης έτσι ώστε η πρώτη κατοικία να μείνει στην κυριότητα των ιδιοκτητών της».

 

«Αποτρόπαια και καταδικαστέα πράξη ο πλειστηριασμός…»

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην πληττόμενη οικογένεια, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την παύση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και ζητώντας την επαναφορά ισχυρών νομοθετικών διατάξεων του 2010.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία προχθές το μεσημέρι (Σάββατο 28 Ιουνίου 2022), το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών δηλώνει πως «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της περιουσίας των συμπολιτών μας και ο δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο την οικογένεια, προκειμένου να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια». Ταυτόχρονα, καλούσε όλο το λαό του δήμου να συμμετάσχει στη σημερινή κινητοποίηση σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής.

 

Το ψήφισμα, που εισηγήθηκε η διοίκηση του δήμου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των δημοτικών παρατάξεων.

 

Αναλυτικά το ψήφισμα που εγκρίθηκε

«Ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας μιας οικογένειας συμπολιτών μας είναι μια πράξη αποτρόπαια και καταδικαστέα. Η περιουσία μιας οικονομικά αδύναμης οικογένειας με μέλος με 74 % αναπηρία, που είναι χτυπημένη από την ανεργία και τα σοβαρά προβλήματα υγείας, γίνεται βορά στις αδηφάγες διαθέσεις των τραπεζών.

 

Αποδεικνύεται περίτρανα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κυβερνώντων, πως δεν υπάρχει πλέον επαρκές πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ούτε καν για τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

 

Τη στιγμή που το υπερχρεωμένο νοικοκυριό ζει την απειλή της απώλειας της μοναδικής της περιουσίας, οι μεγαλοοφειλέτες ζουν υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης τραπεζικής προστασίας συνεχίζοντας να μην πληρώνουν ‘‘χωρίς ποινές και ρήτρες’’.

 

Σήμερα, τα νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κατοικίας. Οι τράπεζες, αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών, έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πώλησης των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται πλέον από τις εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με προηγούμενες αποφάσεις του είχε καταδικάσει την παύση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και είχε ζητήσει την επαναφορά ισχυρών νομοθετικών διατάξεων που θα αποτρέπουν τις ληστρικές επιδρομές των τραπεζών στην περιουσία των πολιτών.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας αυτό τονίζοντας πως πρέπει να επανέλθει άμεσα το πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που προέβλεπε ο Ν.3869/2010».

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της περιουσίας των συμπολιτών μας και ο δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο την οικογένεια, προκειμένου να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών καλεί όλο το λαό του δήμου να συμμετάσχει αγωνιστικά στο κάλεσμα αλληλεγγύης σωματείων και μαζικών φορέων την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 στις 10.30 π.μ. μπροστά στο υποκατάστημα της EUROBANK στην οδό Καλαποθάκη, Θεσσαλονίκη.

 

Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών, των οικογενειών με ΑμεΑ, των οικογενειών με ανέργους.

 

Εδώ και τώρα επαναφορά του Ν. 3869 του 2010!»