1.03.2024

Αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας σε ρόλο «μπράβων» στις εξώσεις

 Χωρίς στολές παρέχουν «προστασία» σε κερδοσκοπικά funds, διευκολύνοντας εξώσεις πρώτης κατοικίας

Κόλαση ζει τον τελευταίο χρόνο μια οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο, που, ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη, αιφνιδιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα υπάρχοντά της και να μεταβεί ως φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα συγγενών στην ίδια πολυκατοικία. Στη συνέχεια υπήρξαν παραβιάσεις στο σπίτι τους και μάλιστα παρουσία αστυνομικών που τους απειλούσαν.

Με πρακτικές που θυμίζουν μαφία, Ελληνες αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική τους ιδιότητα, παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους σε servicers και σε αμφιλεγόμενες εταιρείες ακινήτων που εμπλέκονται σε απόπειρες εξώσεων πρώτης κατοικίας ύστερα από –συχνά παράτυπους– πλειστηριασμούς. Στο πακέτο των υπηρεσιών φαίνεται πως περιλαμβάνονται απειλές και εκφοβισμοί των «παλαιών ιδιοκτητών», παρακολουθήσεις και παράνομες βιντεοσκοπήσεις, αλλαγές κλειδαριών, παραβίαση εισόδων, έφοδοι σε διαμερίσματα χωρίς εισαγγελική εντολή σε συνεργασία με μεταφορικές εταιρείες, φθορά ξένης περιουσίας και λοιπά αδικήματα, για τα οποία, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και τη δυσχερή θέση των δανειοληπτών, αποφεύγουν συνήθως να λογοδοτήσουν.

 

Τα παραδείγματα είναι πολλά, ωστόσο σήμερα εστιάζουμε σε μια συγκεκριμένη υπόθεση, αναδεικνύοντας τι προηγήθηκε μιας απόπειρας έξωσης, που επιχειρήθηκε τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε διαμέρισμα πρώτης κατοικίας στην οδό Ναϊάδων 14 στο Παλαιό Φάληρο. Την προηγούμενη Παρασκευή, αλληλέγγυοι, κάτοικοι και εργαζόμενοι, κυρίως μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, απέτρεψαν –προσωρινά– την έξωση της οικογένειας που μένει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα από το 1981. Όμως η ιστορία ξεκινά πολύ πιο πίσω και είναι αρκετά σκοτεινή.

 

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελούσε υποθήκη ενός επιχειρηματικού δανείου στην Εθνική Τράπεζα που είχε πάρει ο 69χρονος σήμερα Ν.Σ. για μια επιχείρηση σαπωνοποιίας που είχε στη Θήβα. Η Εθνική πούλησε το δάνειό του στην εταιρεία Symbol Investment με έδρα το Δουβλίνο, η οποία στη συνέχεια ανέθεσε ως διαχειρίστρια εταιρεία την είσπραξη του δανείου στην εταιρεία Cepal, στην οποία μάλιστα πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αθέμιτες πρακτικές.

 

H Cepal (servicer της Alpha Bank) προβαίνει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τού επιχειρηματία στο Παλαιό Φάληρο τον Ιούνιο του 2022, πριν βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22 που απαγορεύει στις διαχειρίστριες εταιρείες να κάνουν δικαστικές ενέργειες εναντίον των δανειοληπτών. Το ακίνητο μεταβιβάζεται στην εταιρεία Elnivo με έδρα τη Βουλγαρία, διαχειριστής της οποίας είναι ένας Ελληνας επιχειρηματίας-τηλεπερσόνα, γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό reality, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του φερόμενου βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά του 2022, χωρίς πάντως να αποδειχθεί τίποτα για τον ίδιο. Μετά τον πλειστηριασμό η οικογένεια των παλιών ιδιοκτητών υπέβαλε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Δικαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει το ακίνητο και εκκρεμεί σειρά από δίκες. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο ακίνητο είναι δηλωμένη η επιχειρηματική έδρα του γιου της οικογένειας.

 

Τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο ζει μια πραγματική κόλαση. Ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη, αιφνιδιαστικά και με βίαιο τρόπο τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα υπάρχοντά της και την οικοσκευή και να μεταβεί ως φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα συγγενών στην ίδια πολυκατοικία. Πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως στο σπίτι τους, όπου έχουν όλη την περιουσία τους, μπαίνουν άγνωστα άτομα και τους παίρνουν πράγματα. Ενώ πίστευαν ότι το σπίτι τους φυλάσσεται επαρκώς, στα τέλη Ιουλίου γείτονας αντιλήφθηκε κάποιον να βγαίνει από το διαμέρισμα και να κλειδώνει. Οι ιδιοκτήτες ανησύχησαν και αναρωτήθηκαν ποιος και με ποια ιδιότητα μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμά τους ενώ εκκρεμούν τα ένδικα μέσα. Πρόσβαση στο διαμέρισμα βάσει νόμου μπορεί να έχει μόνο ο μεσεγγυούχος. Ανέτρεξαν στην κάμερα καταγραφής που είχαν τοποθετήσει και διαπίστωσαν ότι είχε διακοπεί η λειτουργία της.

 

Κλειδαράς

 

Στις 22 Νοεμβρίου δύο εντελώς άγνωστα σε αυτούς άτομα βρέθηκαν έξω από το διαμέρισμα, ένας «πολίτης» μαζί με έναν κλειδαρά. Οταν το ζευγάρι των ιδιοκτητών τούς ρώτησε γιατί βρίσκονται εκεί, ο πολίτης δήλωσε αστυνομικός, ενώ φορούσε πολιτικά και ήταν εκτός υπηρεσίας, και απαίτησε να μπει μέσα μαζί με τον κλειδαρά. «Μας έστειλε ο νέος ιδιοκτήτης να βάλουμε κάμερες στο σπίτι» τους είπαν. «“Μα, εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες. Ποιος σας έστειλε;” Δεν μας έλεγαν και στη συνέχεια μας απείλησαν ότι θα μπούνε μέσα με το έτσι θέλω, λέγοντας “Αν αρνηθείτε, εγώ θα σας κάνω έλεγχο αν έχετε ναρκωτικά μέσα στο σπίτι”», εξηγεί η 60χρονη ιδιοκτήτρια. Ο αστυνομικός, που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση (ούτε με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα), τους απείλησε δηλώνοντας πως εργάζεται στη Διώξη Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ και, αν αρνηθούν, θα μπλέξουν. Στο περιστατικό φαίνεται πως υπήρχαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες.

 

Οι ιδιοκτήτες αμέσως καλούν το 100, ενώ εξακολουθούσαν να δέχονται απειλές ότι θα τους στείλουν 2-3 άτομα εκεί και «θα κανονίσουν». Προτού έρθει η αστυνομία, το ζευγάρι βγάζει φωτογραφία την πινακίδα του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άγνωστοι. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν όλοι στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου, όπου κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον του αστυνομικού και της δικηγόρου της βουλγαρικής εταιρείας. Στο τμήμα μάλιστα κατέφτασε ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ σε μια προσπάθεια να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του υφισταμένου του, αστυνομικού, ώστε να μην κατατεθεί η μήνυση. Οι ιδιοκτήτες δεν δέχτηκαν και προχώρησαν σε καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΑΔΑ για παράβαση καθήκοντος.

 

Απόπειρα διάρρηξης

 

Μετά το περιστατικό, οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν –μονομερώς– να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν κλειδαριά. Οταν εισέρχονται, διαπιστώνουν ότι αρκετά από τα υπάρχοντά τους λείπουν. Στις 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα δυο άγνωστοι μαυροφορομένοι επιχειρούν να σπάσουν την πόρτα, να διαρρήξουν την κλειδαριά και να μπούνε στο σπίτι. Το ζευγάρι τούς αντιλαμβάνεται, οι άγνωστοι εγκαταλείπουν τον χώρο και οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μηνύσεις κατ’ αγνώστων.

 

Στις 19 Δεκεμβρίου καταφτάνει στον χώρο ένας ανθυπαστυνόμος του τμήματος Παλαιού Φαλήρου με πολιτικά, εκτός υπηρεσίας και αυτός, μαζί με έναν κλειδαρά και τον μεσεγγυούχο με σκοπό να μπούνε μέσα στο διαμέρισμα, όπου βρίσκεται το ζευγάρι. Χωρίς να έχουν εισαγγελική εντολή και χωρίς να παρέχουν τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους, επιχειρούν να εισέλθουν στον χώρο, αλλά καταστρέφουν ολοσχερώς την κλειδαριά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για 8 ώρες το ζευγάρι μέσα στο σπίτι.

 

Η γυναίκα είχε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Τελικά, με παράνομο τρόπο γίνεται εισβολή στο διαμέρισμα από μπαλκόνι γειτόνων, αλλάζουν την κλειδαριά και όλοι οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα, όπου κατατίθενται εκατέρωθεν μηνύσεις. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών συλλαμβάνεται, περνά το βράδυ στο κρατητήριο και την επόμενη μέρα οδηγείται στην Ευελπίδων με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενοι για παραβίαση ασύλου και καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας, ότι μπήκαν δηλαδή στο σπίτι τους. Αφού πήραν αναβολή για την εκδίκαση, αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη ορίστηκε τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Οπως αποδείχθηκε, ο ανθυπαστυνόμος που μπήκε στο διαμέρισμα με πολιτικά ήταν σε άδεια εκείνες τις ημέρες...

 

Την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της εκδίκασης (πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων) και ενώ οι δύο ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο δικαστήριο, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο διαμέρισμα μια μεταφορική εταιρεία, κατ’ εντολή των νέων «ιδιοκτητών», η οποία χωρίς να έχει κάποιο έγγραφο επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο για να πακετάρει όλα τα υπάρχοντα και να τα βγάλει έξω από το σπίτι. Ο γιος της οικογένειας τούς ενημέρωσε πως αν επιχειρήσουν να μπουν, θα καλέσει την αστυνομία. Την ίδια ώρα, αλληλέγγυος κόσμος της γειτονιάς και μέλη του ΠΑΜΕ καταφτάνουν στον χώρο, με την παρουσία τους να είναι καταλυτική ώστε να αποτραπεί η έξωση και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χώρο η μεταφορική.

 

Εκτός από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για τις παράνομες πρακτικές των αστυνομικών υπάρχει καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για τις πρακτικές τής δικηγόρου που εκπροσωπεί τη βουλγαρική εταιρεία των νέων –άφαντων από το προσκήνιο– «ιδιοκτητών».

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες της ντροπής με πάνοπλους αστυνομικούς που φορούσαν full face και έκαναν επίδειξη δύναμης συμμετέχοντας στην απόπειρα έξωσης δύο ανάπηρων πολιτών, μιας 74χρονης και του 58χρονου γιου της στα Ανω Πετράλωνα.

 

Aιχμές της ΠΟΑΣΥ κατά της κυβέρνησης

Τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά εμπλοκής αστυνομικών σε υποθέσεις πλειστηριασμών και εξώσεων και η γενική κατακραυγή ανάγκασαν την ΠΟΑΣΥ πρόσφατα να εκδώσει ανακοίνωση με αιχμές κατά της κυβέρνησης. Η ΠΟΑΣΥ δηλώνει «κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιβολής πλειστηριασμών με άσκηση βίας», με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των Ανω Πετραλώνων. Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για «αμφιβόλου νομιμότητας “άνωθεν εντολές”» που οδηγούν σε «αντιπαράθεση της αστυνομίας με την κοινωνία». Ακόμη, επιτίθεται στους «χρυσοκάνθαρους των funds που εισπράττουν» βάζοντας μπροστά τους αστυνομικούς. Καταλήγει με αιχμή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς: «Εάν τα funds και τα golden boys τους δεν ξέρουν να διαβάζουν τους Νόμους και τους Κανονισμούς που εφαρμόζονται στην Ελληνική Αστυνομία, κάποιος πρέπει να τους τα μάθει».

 

Η ΠΟΑΣΥ μπορεί να λέει πως «δεν υπηρετούμε κανέναν άλλον παρά μόνο τον Ελληνα Πολίτη και εκτελούμε νόμιμες εντολές», ωστόσο η πράξη δείχνει ότι αρκετοί συνάδελφοί τους προχωρούν σε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, παραβαίνοντας το καθήκον τους και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 Πηγή: Eφ.Συντακτών