2.05.2024

Εξωδικαστικός: Πρεμιέρα για τις βελτιωμένες ρυθμίσεις – Αναμένεται να σπάσουν το φράγμα των 1.000 για τον Ιανουάριο

Πρεμιέρα με τις νέες ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που βελτιώνουν τις ρυθμίσεις των οφειλετών, αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και η μηνιαία Έκθεση Προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις Ιανουαρίου θα σπάσουν το φράγμα των 1.000.

 

Ο «ανανεωμένος» Εξωδικαστικός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να λειτουργήσει με τη δέσμευση των χρηματοδοτικών φορέων (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) να αυξήσουν την εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων στο 80% για οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ.

 

Οι μεγάλες αλλαγές που θα ισχύσουν προς όφελος των οφειλετών από την εβδομάδα που έρχεται, προβλέπουν καταρχάς ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (δηλ. το τελικό ποσό αποπληρωμής, το ύψος του κουρέματος και ο αριθμός των δόσεων) που θα δίνει ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση που θα βγάλει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι πιστωτές, όμως, αν απορρίψουν την πρόταση ρύθμισης επικαλούμενοι ότι ο οφειλέτης δεν είναι ευάλωτος, θα πρέπει να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία. Σημειώνεται ότι ο ευάλωτος οφειλέτης για να εκκινήσει με την ιδιότητα αυτή την εξωδικαστική ρύθμιση της οφειλής του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα πρέπει να έχει προμηθευτεί με δική του πρωτοβουλία, τη βεβαίωση ευάλωτου.

 

Για ευάλωτους και μη, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ΄ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, θα είναι βελτιωμένος από τη Δευτέρα, επιτρέποντας επιπλέον κούρεμα έως και κατά 28% σε δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις θα γίνονται με επιτόκιο 3% σταθερό για 3 χρόνια. Μέχρι σήμερα, το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και πλέον, με το σταθερό επιτόκιο το τελικό κόστος της ρύθμισης για τον οφειλέτη μειώνεται στο μισό.

 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πλέον στον Εξωδικαστικό για ρύθμιση χρεών θα μπορούν να εντάσσονται και πρόσωπα που «φορτώθηκαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

 

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, με τροπολογία που είχε περάσει από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, προβλέπεται ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να επιτυγχάνει ρύθμιση με την προκαταβολή του 10% της οφειλής του και να σταματάει τη διενέργεια διαδικασίας πλειστηριασμού που έχει ξεκινήσει.

 

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 οι ρυθμίσεις για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και Δημόσιο που είχαν επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού ανέρχονταν σε 12.025 και αντιστοιχούσαν σε αρχικές οφειλές 4,36 δισ. ευρώ.