2.26.2024

O,τι θέλουν κάνουν οι servicers - Οι δανειολήπτες βλέπουν «τρελά» δοσολόγια

     ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 2



Τον ένα δυσάρεστο αιφνιδιασμό μετά τον άλλο βιώνουν οι δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια έχουν παραχωρηθεί στους περίφημους «servicers». Ενδεικτικό παράδειγμα, οι καταγγελίες πολιτών που είδαν τις δόσεις τους να υπολογίζονται με επιτόκιο ως και... 8%

 

Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους servicers προ μηνός, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε ως «πλαίσιο ελέγχου», η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι σκληρή για χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν τις δόσεις των δανείων τους, ακόμα και των ρυθμισμένων με δικαστική απόφαση στα πλαίσια του νόμου Κατσέλη, να εκτοξεύονται χωρίς προειδοποίηση, καλούμενοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

 

Οι περίφημοι servicers, που έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκια χιλιάδων δανείων, καλούν τους δανειολήπτες να πληρώσουν δόσεις 2 και 3 φορές υψηλότερες από αυτές που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια σε όσους εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη, με τις καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα να αναφέρουν πως «ξαφνικά η devalue την δόση των 250 ευρω την έκανε 495 χωρίς προειδοποίηση» ή ότι «ενώ η δόση που έβγαλε το δικαστήριο είναι στα 128,16 χθες μετά απο τηλέφωνο δικό μου στην εταιρία έμαθα ότι η δόση πήγε στα 252,44»!

 

Ενδεικτικό και το γράφημα που μας έστειλε αναγνώστης, για οφειλή 64.800€ με αποπληρωμή σε 30 χρόνια. Από την δόση των 180 ευρώ που είχε επιδικάσει το δικαστήριο, η Cepal είχε πληροφορήσει τον δανειολήπτη τον Οκτώβριο του 2022 ότι η δόση του από τον 8ο του 2025 που θα ξεκινούσε η αποπληρωμή θα ανερχόταν στα 317€ -(ΠΙΝΑΚΑΣ 1) χωρίς όμως να αναφέρει πως υπολογίζει το επιτόκιο.

 

Ωστόσο, ύστερα από δύσκολη επικοινωνία προ μηνός, ο δανειολήπτης έμαθε σήμερα ότι η δόση του θα ανέρχεται στα 452€ (!) (ΠΙΝΑΚΑΣ 2)- πάλι χωρίς καμιά αναφορά στο ύψος του επιτοκίου ή τον τρόπο υπολογισμού της δόσης:

 

To επιτόκιο που υπολογίζει η Cepal σε αυτό το παράδειγμα φτάνει το ...7,5%, ενώ η δικαστική απόφαση επιβάλλει να υπολογίζεται η δόση με το μέσο μηνιαίο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως το ανακοινώνει η ΤτΕ.

 

Οπως αναφέρουν δανειολήπτες, οι servicers «παίζουν» με τον υπολογισμό επί όλου του κεφαλαίου αντί της καταβλητέας μηνιαίας δόσης, επιβάλλοντας τεράστιες αυξήσεις. Οι δανειολήπτες αναγκάζονται να προσφύγουν ξανά στα δικαστήρια ζητώντας να οριστεί ο τρόπος υπολογισμού με ακρίβεια, υποβαλλόμενοι σε νέες δικαστικές περιπέτειες και έξοδα.

 

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει ότι οι servicers θα πρέπει ως την 31η Μαρτίου 2024 να έχουν δημιουργήσει ειδικές πλατφόρμες με περιβάλλον αντίστοιχο των εφαρμογών e-banking των τραπεζών , όπου θα πληροφορούν αναλυτικά τους δανειολήπτες για το ύψος της οφειλής, τις καταβολές, το επιτόκιο, τον τρόπο υπολογισμού, το υπόλοιπο της οφειλής κ.λπ.

 

Ωστοσο, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες, και η καταχρηστική επιβάρυνσή τους με τόκους, δείχνει πως οι servicers νιώθουν αρκετά σίγουροι ώστε να κοροϊδεύουν  τους πολίτες με ατεκμηρίωτη «πληροφόρηση» - το να ανατραπεί αυτό το σκηνικό μέσα σε ένα μήνα μοιάζει απίθανο και καταδεικνύει την ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ασυδοσία τους εις βάρος ευάλωτων ανθρώπων.