8.09.2011

Αρειος Πάγος: Επιδίκασε αποζημίωση σε μαθητευόμενο για εργατικό ατύχημα

         Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία αύξησε το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει ο αρτοποιός από 29.171 ευρώ σε 50.000 ευρώ.
Ο 18χρονος, ο οποίος σπούδαζε στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ, και έκανε την πρακτική του άσκηση σε αρτοποιείο στον Κορυδαλλό υποχρεωνόταν καθημερινά, μετά το τέλος της παρασκευής των αρτοσκευασμάτων, να καθαρίζει τις μηχανές. Ενα από αυτά ήταν και η ζυγοκοπτική μηχανή.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα διαθέτει χοάνη από την οποία εισάγεται η ζύμη, προκειμένου να καταλήξει στη συνέχεια σε κυλιόμενο ιμάντα. Εντός της χοάνης υπάρχει σε οριζόντια θέση “μαχαίρι”, το οποίο κόβει τη ζύμη, καθώς αυτή κατεβαίνει από τη χοάνη και βγαίνει στον ιμάντα.
Η συγκεκριμένη ζυγοκοπτική μηχανή ετίθετο σε λειτουργία από ένα διακόπτη, που ήταν τοποθετημένος στην εμπρόσθια πλευρά του μηχανήματος. Όμως, εκεί, στο ίδιο σημείο, ο αρτοποιός είχε τοποθετήσει έναν ακόμη διακόπτη ιδίου μεγέθους και σχήματος, με τον οποίο έδινε ρεύμα σε άλλη συσκευή.
Για να καθαρίσει τη ζυγοκοπτική μηχανή, ο 18χρονος έπρεπε να θέτει τη μηχανή σε λειτουργία και να σπρώχνει με το χέρι του μέσα από τη χοάνη τα υπολείμματα ζυμαριού που είχαν μείνει κολλημένα, προκειμένου να βγουν στον ιμάντα.
Στα μέσα Ιουνίου 2006, ο μαθητευόμενος έλαβε εντολή να καθαρίσει τη ζυγοκοπτική μηχανή. Αρχικά καθάρισε τη χοάνη (στο επάνω μέρος της) με τη μηχανή ανοιχτή προκειμένου να συνεχίσει τον καθαρισμό της χοάνης στο εσωτερικό της και στο σημείο που κατέληγε στον ιμάντα, όπου βρισκόταν στο μαχαίρι. Τότε πάτησε -όπως του είχαν υποδείξει- το διακόπτη λειτουργίας της μηχανής.
Αντί να τον κλείσει, κατά λάθος ο 18χρονος πάτησε τον άλλο διακόπτη, που ήταν όμοιος. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τα δυο του δάχτυλα και συγκεκριμένα “το δείκτη και το μέσο δάκτυλο από το μέσο της δεύτερης φάλαγγας και πάνω, καθώς και από τον παράμεσο δάκτυλο το μισό επάνω μέρος της ονυχοφόρου φάλαγγας”.
Ο ανήλικος τότε υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στα δάχτυλά του, καθώς δημιουργήθηκε πυόρροια, ενώ στη συνέχεια εξαιτίας του τραυματισμού του δεν μπορούσε να βρει δουλειά, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλήρως στην εργασία του που του ανέθεταν.
Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία στις περιπτώσεις μαθητείας ανηλίκων οι εργοδότες υποχρεούται να τηρούν τους αυστηρότερους όρους ασφαλείας για το μαθητή, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία του εργαζομένου μαθητευομένου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάθεση καθηκόντων λαμβάνοντας υπόψη την περιέργειά των μαθητευομένων μαθητών και το ριψοκίνδυνο της ηλικίας τους, τη διάθεση για παιχνίδι κ.ά.,
Μεταξύ άλλων, οι εργοδότες οφείλουν να εξασφαλίζουν στους μαθητευομένους ανήλικους την πλήρη προστασία από τα ατυχήματα, να τους ενημερώνουν για τους ενδεχόμενους κινδύνους, να μην αναθέτουν εργασίες που παρουσιάζουν κινδύνους ατυχήματος τους οποίους οι νέοι δεν μπορούν να εντοπίσουν, ενώ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας, οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανήματα που να φέρουν σήμανση “CE” και συνοδεύονται με δήλωση πιστότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Κ.)