11.27.2023

Νέα χρήματα για το «Σπίτι μου»: Και άλλα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών


Παραπάνω στην εικόνα τα  συνολικά τα επιτόκια όλων των τραπεζών που συμμετέχουν.


Το «Σπίτι μου» ανοίγει νέο κύκλο. Κατατέθηκε στον προϋπολογισμό, διπλασιασμός με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ.

 

Νέα δεδομένα ισχύουν πλέον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους ή ζευγάρια 25 έως 39 ετών, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στις 17 Δεκεμβρίου 2023.

 

Στα κύρια σημεία του προϋπολογισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

«Προβλέπεται ο διπλασιασμός του επιτυχημένου προγράμματος "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ" με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες».

 

Υπενθυμίζεται ότι τα επιπλέον 375 εκατομμύρια ευρώ είχαν ανακοινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ έκτοτε δεν υπήρξε κάτι νεότερο. Μάλιστα, η ΔΥΠΑ είχε ανακοινώσει ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 ότι λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα, γεγονός που σήμανε και τη λήξη του, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής. Σε ό,τι αφορά σε όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό, δεν αποσαφηνίζεται εάν θα γίνουν νέες αιτήσεις, ή εάν θα εξεταστούν όσες αιτήσεις έχουν ήδη γίνει και πληρούν τα κριτήρια για να καλυφθούν από τα 375 εκατ. ευρώ που θα πέσουν επιπλέον στο πρόγραμμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού έκρυβε σημαντικές ειδήσεις για το «Σπίτι μου».

 

Σπίτι μου: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το κατώτατο εισοδηματικό όριο είναι στα 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο για τους νέους άγαμους στα 16.000 ευρώ, στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στις 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

 

Για να καλυφθεί το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετρηθεί και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε 5.000 ευρώ από την εργασία του και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ από παραχώρηση κατοικίας ή από κατοχή αυτοκινήτου, τότε θα μπορεί να λάβει μέρος στο «Σπίτι μου».

 

Τα κριτήρια ακινήτου, δηλαδή η παλαιότητα και το μέγεθος είναι τα εξής: Αρχικά οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι τουλάχιστον 15 ετών ωστόσο με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται πως τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

 

Με πιο απλά λόγια, η δανειοδότηση θα γίνεται για ακίνητα:

 

Που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία

Θα έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων

Έχουν οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια

Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής

 

Σπίτι μου: Τα επιτόκια των τραπεζών

Εκτός από τη ΔΥΠΑ, η αίτηση γίνεται σε τράπεζα της επιλογής του δικαιούχου. Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό επιτόκιο, τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την αρχή του προγράμματος.

 

Η τράπεζα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο ότι καλύπτετε τα κριτήρια και τον πιστοληπτικό έλεγχο και στη συνέχεια ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια. Μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία της αίτησής σας στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/spitimou

 

 

(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ) :   https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QIy5ypi4z4MaWE2iPJPU5lst4ACPKmjV/edit#gid=1995543952

 

Στεγαστικό δάνειο για νέους: Τα δικαιολογητικά για την τράπεζα

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσετε είναι:

Ταυτότητα

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση)

Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους

Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους

Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως