11.20.2023

ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

 Οι οδηγίες προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς σύμφωνα με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου.

Σε πλήρη κινητοποίηση θέτει ο Άρειος Πάγος τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών προκειμένου να μπει στοπ στην ηχορύπανση, επισημαίνοντας πως έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις γεγονός που καθιστά αναγκαία την επέμβασή τους και με δεδομένο ότι «η απόλαυση ενός ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος ελεύθερου από παντός είδους ρύπους, και δη από ρύπους ήχων και εκπομπές θορύβων, είναι δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα».

Με εγκύκλιό του ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος εφιστά την προσοχή στους εισαγγελικούς λειτουργούς και τους καλεί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και ειδικότερα – όπως αναφέρει – «να δώσετε άμεσες, ταχείες και σπουδαίες οδηγίες στους υπό τις παραγγελίες σας δρώντες ανακριτικούς υπαλλήλους για την βεβαίωση τέτοιων παραβάσεων και διαρκή παρακολούθηση του ζητήματος. Οίκοθεν δε επιβεβλημένο είναι, και πρέπει και τούτο να υπομιμνήσκετε δια των παραγγελιών σας στους προανακριτικούς υπαλλήλους, η συνεχής ανακοίνωση και πληροφόρησή σας περί των ερευνωμένων αδικημάτων και η χωρίς χρονοτριβή αποστολή των εκθέσεων που συντάχθηκαν για αυτά».

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος «οι προσβολές (στην προσωπικότητά μας) που επέρχονται με εκπομπές παντός είδους θορύβων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και σθεναρά».

 

Στοπ στην ηχορύπανση: Διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα διατάραξης της κοινής ησυχίας «ευαίσθητο», παραπέμπει και στις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα του Οκτωβρίου 2019, με τις οποίες επανήλθε το αδίκημα ως πλημμέλημα.

«Η επαναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος, καθώς και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας «αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω» (άρθρ. 10 της Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης, ως αντικ. με το άρθρ. 37 § 3 Ν. 4055/2012) καταδεικνύουν την βούληση του νομοθέτη, αφενός να εξασφαλίσει στους κοινωνούς του δικαίου – πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες. Ακόμη, ο νομοθέτης, προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη δίωξη, όρισε ως αρμόδια για την βεβαίωση των παραβάσεων και τα αστυνομικά όργανα (πέραν δηλ. των υγειονομικών)» τονίζει.

 

Απολύτως παράνομες δραστηριότητες που διαταράσσουν την ησυχία

Υπογραμμίζει επίσης πως «υπό αυτά τα δεδομένα, και για το λόγο ότι η ηχορύπανση και η έκθεση του ανθρώπου στους παντός είδους θορύβους, ιδιαίτερα σε λουτροπόλεις και περιοχές με μαζικό τουρισμό, αλλά και στα αστικά κέντρα των πόλεων, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθίσταται αναγκαία, και πάλι, η επέμβαση του εισαγγελέα για τους μη σεβόμενους το νόμο και την ησυχία των συμπολιτών τους, τουλάχιστον κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας. Έτσι, μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, είτε υπαίθρια είτε στεγασμένα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα που «αρματοδρομούν» στους δρόμους, δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, παντός είδους θορυβώδεις εκδηλώσεις σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, που διαταράσσουν την ησυχία των πολιτών, τις ασχολίες και τις τέρψεις αυτών, κατά τις άνω ώρες, είναι προφανές ότι είναι απολύτως παράνομες».

 

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ: https://drive.google.com/file/d/1r-NSftS9FA5EWNvHopU4Q2lFan4WY1bx/view?usp=sharing