9.28.2011

ΔΣΑ: Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή

Για "μεταφορά της "προβληματικής του ζητήματος από το επίπεδο της νομιμότητας σε αυτό της σκοπιμότητας" κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, σχολιάζοντας την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ.Παντελή, για εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο. Προσθέτει μάλιστα ότι η νέα ρύθμιση του Ν.3943/2022 που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι και αντισυνταγματική.
Οπως σημειώνει, το αυτόφωρο καλύπτει υποθέσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος συνελήφθη επί τω έργω και η "διεύρυνση" αυτής της έννοιας είναι προβληματική. "Η εφεξής θεώρηση ως χρόνου τέλεσης των αδικημάτων φοροδιαφυγής του χρονικού διαστήματος από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος έως τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της - κατά περίπτωση προβλεπόμενης - προθεσμίας παραγραφής έχει ως αποτέλεσμα όλα συλλήβδην τα εγκλήματα που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 2523/1997 να θεωρούνται διαρκή και, κατά συνέπεια, αυτόφωρα" όπως σημειώνει.
Αυτή η προσέγγιση αντικρούει σε συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές (αρ.2 παρ.1 και αρ.7 παρ.1), τις οποίες εμμέσως αναγνωρίζει και η εγκύκλιος Παντελή, προσθέτει, καθώς εκεί αναφέρεται ότι τέτοια ζητήματα θα κριθούν στην πράξη από τα δικαστήρια.
Ο κ.Αδαμόπουλος "καυτηριάζει" επίσης την παραίνεση εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας "σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής", καθώς αυτοί οι γενικοί και αόριστοι χαρακτηρισμοί "προσβάλλουν κατάφωρα την αρχή της ασφάλειας δικαίου".